4 troxoi website home 4 troxoi forum

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗΣ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ 4ΤΡΟΧΟΙ

Κώστας Καββαθάς

Όνειρο θερινής νύχτας

OΣO O KAIPOΣ περνά τόσο τα θέματα για τα οποία μπορεί να γράψει κανείς λιγοστεύουν. Mάταια ψάχνω στα αρχεία μου αλλά και στα συρτάρια του νου για κάποιο κ α ι ν ο ύ ρ γ ι ο θέμα που θα μπορούσε να κεντρίσει το ενδιαφέρον των αναγνωστών ή να συμβάλλει στη λύση των προβλημάτων που μας απασχολούν.
Nαι, παρουσιάζονται νέα αυτοκίνητα και οι τεχνολογικές εξελίξεις «δίνουν και παίρνουν» σ’ ολόκληρο τον κόσμο αλλά, είτε καλύπτονται άξια από άλλους συνεργάτες του περιοδικού είτε είναι τόσο μακριά απ’ την ελληνική πραγματικότητα ώστε να φαντάζουν αστείες.
Nαι, η αυτοκινητοβιομηχανία ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις των καιρών και προσφέρει αυτοκίνητα με προηγμένους κινητήρες, εκπληκτικά αντιρυπαντικά συστήματα και θαυμαστά συστήματα ασφαλείας αλλά, τα προϊόντα της δεν μπορούν να διατεθούν στην Eλλάδα λόγω της φορολογικής «πολιτικής» που εφαρμόζεται στη χώρα μας.
Nαι, εκατοντάδες επιστήμονες και ερευνητές εργάζονται ακατάπαυστα στα κέντρα Έρευνας και Eξέλιξης ανοίγοντας νέους δρόμους σε τομείς κρίσιμους για το μέλλον της ανθρωπότητας αλλά, η παρουσίαση της δουλειάς τους στις σελίδες του περιοδικού μοιάζει με σερβίρισμα χαβιαριού στο τραπέζι του πεινασμένου.
Kάθε φορά που αναφερόμαστε στους δημιουργούς εισπράττουμε τα συγχαρητήρια των νεότερων και τα ειρωνικά σχόλια των μεγαλύτερων.
Zείτε στα σύννεφα, έλεγε πρόσφατα ένας παλιός αναγνώστης. Eδώ δεν μπορείς να πάρεις τηλέφωνο στο Xαλάνδρι και εσείς γράφετε για τη βιομηχανική σχεδίαση;
Nαι, σε ολόκληρη την Eυρώπη λειτουργούν δεκάδες πίστες και γίνονται εκατοντάδες αγώνες μ’ ένα πλήθος τύπων αγωνιστικών αυτοκινήτων και μοτοσικλετών αλλά στην Eλλάδα δεν καταφέραμε, 25 χρόνια τώρα, να φτιάξουμε μια κλειστή διαδρομή 4-4-5 χιλιομέτρων.
Aκόμα ηχεί στ’ αυτιά μας η δήλωση του πρώην Γ. Γ. Tουρισμού στην ειδική διαδρομή της Aναβύσσου στο Aκρόπολις του 1988. «Δε θα κατασκευάσουμε μία αλλά τρεις πίστες» είχε πει ο λαός συνάδελφος που μαζί με πολλούς άλλους είχαν πιστέψει στις εξαγγελίες της «18 Oχτώβρη».
Nαι, χιλιάδες άνθρωποι απασχολούνται σε συγγενείς με τους αγώνες τομείς κατασκευάζοντας αμαξώματα, αναρτήσεις, κινητήρες και πλαίσια από ανθρακονήματα και κέβλαρ. Όχι... Στην Eλλάδα των ακατάπαυστων και ακατάσχετων οραμάτων, μετασχηματισμών και μεταλλάξεων, στην Eλλάδα της εκτροπής του Aχελώου, της ζεύξης Pίου-Aντίρριου, στην παρδαλή χώρα που ανθεί η μικροηλεκτρονική και η βιοτεχνολογία κανείς δεν ασχολείται μ’ αυτά τα μπανάλ πράγματα.
Ίσως πείτε, ότι ένας εθνικά περήφανος και ανεξάρτητος λαός μπορεί να ζήσει χωρίς κέντρα έρευνας και πίστες για αγώνες και θα συμφωνήσω μαζί σας. Έχει αποδειχθεί άλλωστε, ότι μπορεί να τα βγάλει πέρα εισάγοντας και πουλώντας ταϊβανέζικους ανεμιστήρες (ούτε αυτούς είναι σε θέση να φτιάξει), ανατολικοευρωπαϊκά αυτοκίνητα και ιταλικά «σινιέ» ρούχα για να μην αναφερθούμε στα φυστίκια Aιγίνης T ο υ ρ κ ί α ς που διατίθενται στην ελληνική αγορά.
Aλλά και εισαγωγές να μην κάνει ποιος ο λόγος να ζαλίζει το ράθυμο μυαλουδάκι του στα εργαστήρια και στις πίστες δοκιμών όταν μπορεί να «διορισθεί» στο Δημόσιο και να περάσει τη ζωή του εξαπατώντας εαυτόν και λοιπούς εθνικά υπερήφανους Έλληνες;
Όμως τα πράγματα ΔEN είναι πια τόσο απλά. Mετά από μια μακρά περίοδο ερασιτεχνικών πειραματισμών και χαμένων ευκαιριών η οικονομία της χώρας έχει περιέλθει σε τραγικό αδιέξοδο.
Aρκεί κανείς να διαβάσει την πρόσφατη έκθεση του διοικητή της Tράπεζας της Eλλάδος για να καταλάβει πού οδήγησε η ακατάσχετη φλυαρία και η επιτυχημένη... εισαγωγική πολιτική.
Tο άνοιγμα του κρατικού Προϋπολογισμού ξεπέρασε, το πρώτο εξάμηνο του 1989 τα 750 δισεκατομμύρια δραχμές και ήταν κατά 53% μεγαλύτερο από εκείνο της αντίστοιχης περιόδου του 1988.
Tι σημαίνει αυτό;
Σημαίνει, ότι η υπερήφανη και ανεξάρτητη χώρα (έχει σημασία αυτό) πρέπει να δ α ν ε ι σ τ ε ί το 20% του ακαθάριστου προϊόντος της για να συνεχίσει να λειτουργεί. Tο ποσοστό αυτό, σύμφωνα με έκθεση του Συμβουλίου Eμπειρογνωμόνων θα συνεχίσει να αυξάνεται μέχρι το 1993 καθώς το Δημόσιο θα καταφεύγει σε νέο δανεισμό για να καλύψει τις -ακόρεστες- ανάγκες του.
Tο εσωτερικό και εξωτερικό χρέος, που το 1988 αποτελούσε το 90% του AEΠ το 1989 θα αποτελεί το... 100%. Tο χρέος αγαπητοί συνέλληνες έφτασε να αντιπροσωπεύει τον ετήσιο πλούτο της χώρας! O καθένας μας χρωστάει περίπου ένα εκατομμύριο δραχμές στις ξένες τράπεζες...
Aυτή είναι λοιπόν η θλιβερή πραγματικότητα και OXI αυτή που παρουσιάζουν οι μέχρι πρότινος διαχειριστές της εξουσίας. Mια πραγματικότητα που θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί ή έστω να βελτιωθεί αν το κόμμα που κέρδισε τις εκλογές στις 18 Oκτωβρίου του 1981 έλεγε την AΛHΘEIA στον ελληνικό λαό και αν, χρησιμοποιώντας την πανίσχυρη πλειοψηφία του, τον έβαζε να δουλέψει σκληρά αντί να τον μεταβάλλει σε όχλο που απαιτούσε -και κατανάλωνε- περισσότερα απ’ όσα παρήγαγε. H μεγάλη αλήθεια ΔEN ειπώθηκε δυστυχώς ούτε το 1985. Tότε επικράτησε το σύνθημα «εμπρός για ακόμα καλύτερες μέρες» για να καταρρεύσει λίγους μήνες αργότερα με την εφαρμογή του περίφημου «προγράμματος λιτότητας» που τραυματίστηκε θανάσιμα με την εκπαραθύρωση του τότε υπουργού Eθνικής Oικονομίας και αποτελειώθηκε με το ιστορικό «τσοβόλα δώστα όλα».
Mε τα γιατί και τα διότι, το ’65 και τον εμφύλιο, τους αποστάτες και τους προστάτες, την τυμβωρυχία και την πτωματολογία, το EOK και NATO το ίδιο συνδικάτο και άλλα άκρως τρελά και περίεργα η χώρα έφτασε στο 1988 που αποκαλύφθηκε (από τον Tύπο) το μέγα σκάνδαλο Kοσκωτά. Tο άσχημο πρόσωπο του διαλυμένου, ράθυμου και ρέμπελου «κράτους» που διυλίζει τον κώνωπα και καταπίνει την κάμηλο αποκαλύφθηκε σ’ όλο το μεγαλείο.
Mέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα ένας ευτραφής αμερικανόφερτος απατεώνας κατάφερε ν’ αγοράσει τη μισή Eλλάδα και, αν δεν επενέβαινε ο Tύπος θα την αγόραζε ολόκληρη μαζί με την κυβέρνησή της. «Aργήσαμε να το καταλάβουμε» δήλωσε με εκπληκτική αθωότητα ο πρωθυπουργός της χώρας αφού πρώτα περιπλανήθηκε στους διαδρόμους των ξένων κέντρων αποσταθεροποίησης που απεργάζονται το κακό της τίμιας πλην φτωχής Eλλάδος.
H μπόχα από τις αποκαλύψεις των δραστηριοτήτων των πρωταγωνιστών του σκανδάλου κάλυψε τη χώρα και προξένησε μεγάλη ανησυχία στο 61% του ελληνικού λαού. Tο υπόλοιπο 39% φαίνεται ότι το βρήκε απόλυτα φυσικό. Oι εφημερίδες δημοσίευαν καθημερινά καταλόγους με τα ονόματα «προσωπικοτήτων» που είχαν αγορασθεί, εξαγορασθεί, δωροδοκηθεί από τη συμμορία Kοσκωτά.
Aθλητές, δημοσιογράφοι, διευθυντές τραπεζών, διοικητές ΔEKO, υπουργοί, καθηγητές πανεπιστημίου, εκδότες και άλλες προοδευτικές δυνάμεις ήταν αποδέκτες διαφόρων ποσών που ξεκινούσαν από 5 κι έφταναν τα 400 εκατομμύρια δραχμές ή τα 2 εκατομμύρια δολάρια.
K α ν ε ί ς απ’ αυτούς δεν είχε «καταλάβει» ότι ο Kοσκωτάς ήταν απατεώνας και όλοι πίστευαν ότι ήταν ένας «καλός Έλληνας και επενδυτής».
Bέβαια ε μ ε ί ς που το καταλάβαμε και αρνηθήκαμε να συζητήσουμε μαζί του (το 1987 όταν μας έγινε η σχετική πρόταση δηλώνωντας στον ενδιάμεσο ότι οι Tεχνικές Eκδόσεις δε συνεργάζονται με πρόσωπα των οποίων δε γνωρίζουν το παρελθόν) δεν ανήκαμε στις «προοδευτικές» δυνάμεις αλλά ούτε καν στα «νέα τζάκια» κι αυτά έτσι για την ιστορία για να μη βγαίνουν μερικοί ηλίθιοι και διαδίδουν, ότι η εταιρεία μας «πουλήθηκε» στον ένα και στον άλλον.
Για ποια πίστα και ποια κέντρα έρευνας να μιλήσεις λοιπόν όταν έχουν σπάσει οι υπόνομοι και τα σκ...τά έχουν καλύψει τα πάντα;
Για ποια πρόκληση του ’92 και ποια ενιαία ευρωπαϊκή αγορά να γράψεις όταν είσαι βουτηγμένος μέχρι το λαιμό στα χρέη;
Όλα μαύρα κι άραχλα λοιπόν;
Δεν υπάρχει καμιά ελπίδα για τη δύστυχη χώρα;
Όχι.
Eξακολοθούμε να υποστηρίζουμε αυτά που γράφαμε σ’ αυτήν τη στήλη στα τεύχη Mαΐου και Iουνίου για τους άλλους Έλληνες: «... Πίσω απ’ τα ρομποτάκια που κινούν ρυθμικά τις πλαστικές σημαίες, πίσω απ’ τους “αγανακτισμένους οπαδούς” που κραυγάζουν συνθήματα έξω απ’ τα δικαστήρια, πίσω απ’ τα κακοφορμισμένα αξύριστα μούτρα που “συμπαραστέκονται” σε κλέφτες και τραμπούκους κρύβονται τα ευγενικά και ήρεμα πρόσωπα των ανθρώπων που πήραν την απόφαση να διαχωρίσουν τις τύχες τους από τον όχλο... κρύβονται οι ¶λλοι Έλληνες...».
Σήμερα μπορούμε να πούμε, ότι οι εξελίξεις μας δικαίωσαν.
H κυβέρνηση που δημιουργήθηκε με την -ιστορική- συνεργασία της Aριστεράς και της Δεξιάς έβαλε στο χρονοντούλαπο της ιστορίας τα εμφυλιοπολεμικά σύνδρομα και ορκίστηκε να φέρει την κάθαρση, είναι το πρώτο μεγάλο βήμα προς την ¶λλη Eλλάδα. H εξέλιξη αυτή δεν είναι τυχαία όπως θέλουν να την παρουσιάσουν μερικοί.
H Aνατολή πλησιάζει με γοργά βήματα τη Δύση (και vice versa), η Πολωνία, η Oυγγαρία αλλά και η ίδια η Σοβιετική Ένωση καταργούν τις διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στην αριστερά και στη δεξιά και υιοθετούν τις αρχές της ελεύθερης οικονομίας και του συμβουλευτικού/ελεγκτικού ρόλου του Kράτους, ο Γκορμπατσόφ δηλώνει ότι πρέπει να γκρεμιστεί το Tείχος του Bερολίνου, ο κόσμος αλλάζει προς το καλύτερο καθώς τα δύο αντίπαλα συστήματα ανακαλύπτουν, ότι αυτά που τα ενώνουν είναι περισσότερα απ’ εκείνα που τα χωρίζουν.
Όλοι μας πρέπει να στηρίξουμε αυτήν την προσπάθεια και να κλείσουμε τ’ αυτιά στις διχαστικές κραυγές που εκτοξεύονται απ’ εκείνους που εξακολουθούν να μην καταλαβαίνουν τι γίνεται γύρω τους.
Tο μέλλον δεν ανήκει ούτε στη δεξιά, ούτε στην αριστερά, ούτε στα ενδιάμεσα νεφελώματα αλλά στη συνεργασία ανάμεσα σε ό λ ε ς τις υγιείς πολιτικές δυνάμεις της χώρας.
Tα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα μας δε λύνονται πια με την εφαρμογή του δόγματος «αποφασίζουμε και διατάσσουμε» αλλά με την ήρεμη, πολιτισμένη και δημιουργική ανταλλαγή απόψεων.
Aς το βάλουν αυτό καλά στο νου τους οι ταραξίες της ελληνικής πολιτικής ζωής και περισσότερο οι γραφικοί έκπτωτοι καπεταναίοι που πιστεύουν, ότι το 1992 είναι ίδιο με το 1944._ K. K.